O fundacji
Fundacja "Pasterstwo Transhumancyjne" to organizacja społeczna, której głównym celem jest zachowanie tradycyjnego pasterstwa w Karpatach oraz działanie na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.
Inicjatywa powstania fundacji narodziła się podczas przygotowania przedsięwzięcia pod nazwą „REDYK KARPACKI - TRANSHUMANCE 2013”.
Fundacja została założona w marcu 2012 r. przez Marię i Piotra Kohut i bazuje na wieloletniej pracy społecznej, kulturalnej i edukacyjnej fundatorów na terenie Beskidu Śląskiego, Beskidu Żywieckiego i Podhala.
Zanim powstała Fundacja...
W ciągu ostatnich kilkunastu lat Piotr Kohut współpracował z twórcami ludowymi, zespołami regionalnymi, kapelami, rzemieślnikami oraz społecznością lokalną w celu kultywowania i pielęgnowania tradycji góralskich. Będąc regionalistą ma za sobą występy indywidualne i zespołowe na scenie polskiej i zagranicznej, jest laureatem wielu nagród w dziedzinie muzyki ludowej, jak również laureatem w konkursach zespołów góralskich, m.in. z zespołem Koniaków na TKB w Żywcu w 2011 roku.
Piotr Kohut od klilkunastu lat pracuje aktywnie w wielu lokalnych organizacjach społecznych, jest współorganizatorem i inicjatorem życia kulturalnego w regionie Beskidu Śląskiego, m.in. w latach 2004-2011 pełnił funkcję prezesa Związku Podhalan Oddział Górali Śląskich, jest współinicjatorem wielu imprez kulturalnych na terenie Trójwsi Beskidzkiej, jak również jednym z inicjatorów powstania Porozumienia Karpackiego „Karpaty Naszym Domem”, którego podstawowym celem jest ochrona i zrównoważony rozwój Karpat.
Za swoją działalność społeczną i kulturową został uhonorowany nagrodą „Osobowość Ziem Górskich 2009” przyznaną przez Koalicję Marek Ziem Górskich.
W 2006 r. założyciele fundacji podjęli inicjatywę przywrócenia tradycyjnego wypasu kulturowego owiec na terenie Trójwsi Beskidzkiej, współrealizują program Owca Plus z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.
Piotr Kohut jest jednym z kilku zaledwie baców w Polsce, posiadających certyfikaty Unii Europejskiej na produkcję tradycyjnych produktów regionalnych takich jak oscypek, bryndza, redykołka. Aktywnie uczestniczy w konkursach, wystawach i prezentacjach produktów tradycyjnych w Polsce i na targach zagranicznych, zdobył liczne prestiżowe nagrody, m.in. w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszy polski regionalny produkt regionalny – Perła 2009 za Jagnięcinę Beskidzką oraz Perła 2010 za Bryndzę Wołoską Wędzoną.
W 2012 r. Piotr Kohut otrzymał od Ministra Kultury i Dziedzictwa Nardowego Rzeczpospolitej Polskiej odznakę honorową "Zasłużony dla Kultury Polskiej".
Statutowe cele Fundacji
Głównym celem Fundacji jest wspieranie wszelkich form działalności związanych z tradycyjnym gospodarowaniem na terenach Karpat i Bałkanów, głównie tradycyjnego pasterstwa.
Cele szczegółowe:
- Przygotowanie i zorganizowanie projektu pn. „REDYK KARPACKI”
Projekt obejmuje wędrówkę w 2013 roku łukiem Karpat, celem Redyku jest uczczenie wędrówek wołoskich, które doprowadziły do zasiedlenia Karpat i powstania kultury pasterskiej łączącej społeczności zamieszkujące Karpaty. Ponadto Redyk Karpacki to promocja produktów regionalnych, integracja społeczności pasterskich w Karpatach, promocja kultury i tradycji karpackich, a także zwrócenie uwagi na wartości przyrodnicze i kulturowe Karpat.
- Promowanie, organizowanie imprez, konferencji, seminariów, warsztatów, szkoleń, festiwali, koncertów, itp. nawiązujących do dziedzictwa kulturowego i materialnego społeczności Karpat i Bałkanów, poprzez wspieranie tradycyjnych form takich jak: rzemiosło ludowe, muzyka tradycyjna, taniec i obrzędy regionalne.
- Działanie na rzecz upowszechniania konwencji karpackiej.
- Zrównoważony rozwój Karpat, ze zwróceniem uwagi na uwarunkowania ekologiczne i społeczno-gospodarcze na obszarach górskich.
- Działanie na rzecz hodowców owiec, tradycyjnego pasterstwa, wspieranie baców, juhasów i gazdów.
- Odbudowa infrastruktury pasterskiej.
- Promocja produktów tradycyjnych i ekologicznych zarejestrowanych na Krajowych Listach Produktów Tradycyjnych i w Unii Europejskiej.
- Działania wspomagające rozbudowę agroturystyki jako szansa na rozwój mieszkańców regionów Bałkanów i Karpat.
- Edukacja regionalna.
- Pomoc w wytyczeniu szlaku turystyki kulturowej, prezentującego dziedzictwo kulturowe osadników wołoskich, które umożliwiło zagospodarowanie Karpat.
- Sprzyjanie zachowaniu walorów krajobrazowych, przyrodniczych i kulturowych regionu, poprzez współpracę z odpowiednimi organizacjami.
- Wsparcie zachowania unikatowości i bogactwa przyrodniczego, kulturowego i społecznego regionów Bałkanów i Karpat.
- Pielęgnowanie naturalnych walorów środowiska, dbałość o ochronę środowiska i dziedzictwo przyrodnicze regionów Bałkanów i Karpat, ochrona różnorodności biologicznej i krajobrazowej.
- Uwzględnienie przyrodniczej, krajobrazowej, społecznej, przestrzennej, gospodarczej, historycznej oraz kulturowej specyfiki regionu.
- Skupienie się na wszechstronnej współpracy na rzecz ochrony i zrównoważonego rozwoju Karpat w celu między innymi poprawienia jakości życia społeczności lokalnych.
- Promocja lokalnej sztuki, rzemiosła oraz produktów rolnych i potraw.
- Dbałość o utrwalanie i zachowanie kultury i sztuki góralskiej, stroju regionalnego oraz gwary.
- Publikowanie własnych materiałów.
- Przystępowanie do działań regionalnych, krajowych i międzynarodowych w procesie integracji europejskiej w sferze działalności statutowej, nawiązywanie i umacnianie kontaktów międzynarodowych ze szczególnym uwzględnieniem współpracy transgranicznej.
- Sublimacja turystyki karpackiej, budowanie i promowanie zrównoważonej turystyki, będącej narzędziem aktywnej ochrony naturalnych i kulturowych zasobów Karpat.
- Wzbogacenie i urozmaicenie oferty usług turystycznych w gminach karpackich w oparciu o ich własny kapitał ludzki i krajobrazowy.
- Współpraca z organizacjami pozarządowymi realizującymi podobne cele statutowe.
- Współpraca z samorządami krajowymi w zakresie działań o zbliżonych założeniach.Wspólne realizowanie celów z osobami i instytucjami krajowymi i zagranicznymi prowadzącymi działalność objętą celami Fundacji.