Nowe produkty turystyczne powstaną w Beskidach
Osoby zaangażowane w rozwój turystyki w Beskidzie Śląskim, Żywieckim, Sądeckim i Gorcach spotkały się w 18 maja 2015 roku w Jaworzynce, aby omówić możliwości związane z rozwojem oferty turystycznej w swoich regionach.
Spotkanie pt. "Na Wołoskim Szlaku. Innowacje w turystyce wiejskiej" było częścią międzynarodowego projektu "InRuTou - Innowacje w turystyce wiejskiej", wspierającego tworzenie, rozwój i promocję inicjatyw turystycznych na górskich terenach wiejskich przy zastosowaniu nowych mediów.
W pracach nad nowymi produktami uczestnicy będą mogli wykorzystać specjalnie w tym celu opracowane narzędzia:
- materiały szkoleniowe w formie kursu on-line (www.learn.inrutou.eu/pl)
- platformę wymiany informacji (www.share.inrutou.eu) oraz
- mapę on-line wraz z aplikacją na smartfony (www.inrutou.eu/app).
W projekcie udział biorą gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki kultury i centra informacji turystycznej, rolnicy i hodowcy, gestorzy turystyki o profilu wiejskim i inne instytucje, organizacje i osoby zaangażowane w rozwój turystyki na ww. obszarach.
Podczas spotkania przedstawiona została idea Szlaku Kultury Wołoskiej, w ramach którego powstawać będą produkty turystyczne. Omówiona została też koncepcja turystyki zrównoważonej oraz zagadnienia związane z promocją produktów turystycznych.
Druga, warsztatowa część spotkana, poświęcona została zasadom udziału w projekcie oraz zapoznaniu się z jego ofertą, w tym z narzędziami do tworzenia produktów turystycznych. Uczestnicy opracowali też wstępną propozycję produktów turystycznych, nad którymi będa pracować, uzgodniony został też harmonogram dalszych działań.
W najbliższym czasie we wszystkich czterech regionach odbędzie się seria spotkań roboczych, którą 1 lipca zakończy spotkanie podsumowujące.
W ramach projektu przewidziane są nastepnie działania promocyjne - wydanie folderów promujących nowe produkty, udział w spotkaniu networkingowym i wizycie studyjnej w Austrii (12-15 lipca) oraz konferencji podsumowującej projekt w Polsce (15-17 października).
Program, prezentacje i inne materiały ze spotkania do pobrania poniżej.